Studentų renginyje – kvapnaus ir sėkmingo verslo pristatymas
Kovo 16 d. Šiaulių valstybinėje kolegijoje vyko renginys, skirtas renginių ciklui „Karjeros meniu“. Su klausytojais verslo kūrimo ir puoselėjimo tema kalbėjosi, savo sėkmės istoriją pristatė Organizacijos komunikacijos ir rinkodaros studijų programos pirmo kurso studentė Roberta Žaltauskienė.
Roberta atstovauja Mažeikių rajone įsikūrusiam ekologiškam šaltalankių ūkiui „Saulės link“. Ji noriai dalijosi patirtimi ir įžvalgomis. Susitikimo metu buvo galima išgirsti šeimos verslo atsiradimo istoriją, susipažinti su gaminama produkcija ir plačiau sužinoti apie šaltalankių teikiamą naudą. Renginį organizavo Organizacijos komunikacijos ir rinkodaros studijų programos pirmo kurso studentai.
Nuo idėjos iki pajamų šaltinio
Šaltalankių ūkis įkurtas 2004 m. Viskas prasidėjo, kai Vilma ir Romas Žaltauskai šešiolikos hektarų žemės plotą apsodino šaltalankių daigeliais. Pasirinko auginti šaltalankius, nes tuo metu kaime tai buvo naujovė, be to, norėjo vertingų uogų, kurios gerintų sveikatą. Vilma ir Romas uogų naudą patikrino ir su jomis susidraugavo, tad neabejoja, kad šaltalankiai pateisina lūkesčius. Pradžioje triūsė vieni, o prieš keletą metų ūkininkauti grįžo ir trys jų sūnūs su žmonomis.
Savininkų marti Roberta Žaltauskienė, kuri įmonėje atsakinga už ūkio rinkodarą, papasakojo apie sudėtingą gamybos procesą ir pačią produkciją. Dėl jaunųjų ūkininkų iniciatyvumo ir darbštumo šeimos verslas išsiplėtė. Šiandien šeimos šaltalankių ūkis Laižuvos kaime užima 40 hektarų. Išauginta produkcija perdirbama pasistatytame šaltalankių žaliavos perdirbimo ceche.
Žaltauskų ūkyje šaltalankių perdirbimo cechas pastatytas vos prieš 3 metus. Pastatas atsirado tuomet, kai šeima suprato, kad šaltalankių produktus žmonės vertina ir jų nori. Pardavę patį nederlingiausią žemės sklypą, Žaltauskai pinigus investavo į naujo cecho statybą, parengę projektą, gavo dalinį Europos Sąjungos finansavimą perdirbimo įrenginiams įsigyti.
Specialaus įrenginio šaltalankių uogoms skinti – kombaino – ūkis neturi, todėl viskas nuskinama rankomis. Šiame procese triūsia patys šeimos nariai ir samdomi talkininkai, nes darbuotis tenka dideliame žemės plote. Skynimo būdas neįprastas – uogos nukarpomos su šakelėmis. Per sezoną priskinama iki 60 tonų derliaus, bet išvalius, iškračius lapelius ir šapelius lieka 30–40 tonų uogų.
Šakelės su uogomis dėžutėse keliauja į momentinį šaldiklį. Po paros sušalusios uogos patenka į kratytuvą. Šiame įrenginyje šakelės mechaniškai daužomos tol, kol uogos nuo jų atsiskiria ir nubyra. Šviežios uogos būna labai stipriai prikibusios prie šakelių, o sušaldytos lengvai atsiskiria. Tada kitame įrenginyje stipri oro srovė iš uogų išpučia dulkeles, smulkias šiukšles, šapelius, lapelius, medžio gabalėlius, žieveles. Viskas daroma tam, kad uogos liktų kuo švaresnės. Nukratytos ir išvalytos uogos supilamos į maišelius ir vėl keliauja į šaldiklį.
Prieš gaminant produktus, uogos nuplaunamos, atitirpinamos, tada iš jų spaudžiamos sultys, verdami sirupai, uogienės. Dabar šeimos ūkio asortimentas išsiplėtė. Puoselėjant ir tausojant žemę, auginami ekologiški šaltalankiai, iš kurių spaudžiamos šimtaprocentinės sultys (be cukraus), uogų ir lapų aliejai, liofilizuojamos bei džiovinamos šaltalankių uogos ir lapai arbatai, verdama uogienė ir 4 rūšių sirupas. Sertifikuotas ekologiškas šaltalankių lapų aliejus pasižymi uždegimą mažinančiomis ir skausmą malšinančiomis savybėmis.
Ūkininkai ir toliau ketina investuoti į savo verslą, įdiegti naują gamybos liniją, kuri palengvintų ir paspartintų gamybos procesus.
Sėkmės istorijos herojė Roberta pasakojo, kad praėjusiais metais šeimos ūkis pradėjo bendradarbiauti su vienu iš didžiųjų prekybos tinklų. Šio tinklo parduotuvėse galima įsigyti arbatų su džiovintomis uogomis ir šaltalankių sulčių. Tinklas perka produkciją dideliais kiekiais, todėl ūkio gamybos cecho plėtra tapo labai aktuali.
Pristatymo renginys
Šiaulių valstybinėje kolegijoje vykęs sėkmės istorijos pristatymas sulaukė kolegijos bendruomenės ir kitų svečių dėmesio. Susipažinę su šeimos ūkiu „Saulės link“, klausytojai atsakė į Robertos Žaltauskienės klausimus ir laimėjo gardžių prizų. Tada visi buvo pakviesti pasmaguriauti šaltalankių uogiene, puikiai derančia su naminiu varškės sūriu, paragauti nuostabaus aromato šaltalankių arbatos, kurioje gausu vitamino C. Renginio svečiai turėjo galimybę padegustuoti lengvai rūgštaus skonio natūralių šaltalankių sulčių, kurios prilygsta tikrai vitaminų bombai.
Įkvėpti sėkmės istorijos ir paragavę sveikų skanėstų, renginio svečiai ir organizatoriai vieni kitiems linkėjo būti sveikiems, motyvuotiems ir atkakliems.
Informaciją parengė Rita Agajeva, Organizacijos komunikacijos ir rinkodaros ištęstinių studijų pirmo kurso studentė, renginio akimirkas užfiksavo Žanas Alojan